Συμβουλές πρακτικής άσκησης

internΟ καλύτερος τρόπος απόκτησης επαγγελματικής και ερευνητικής εμπειρίας κατά τη διάρκεια των φοιτητικών χρόνων είναι μέσω της πρακτικής άσκησης. Ένα καλό ξεκίνημα είναι ο δεύτερος και τρίτος χρόνος της ακαδημαϊκής περιόδου, διότι θα έχετε σχηματίσει μια πρώτη εικόνα για τους κλάδους στους οποίους μπορείτε να ειδικευτείτε, καθώς επίσης θα έχετε μια πρώτη γνώμη για το ποιο πεδίο σας κέντρισε το ενδιαφέρον και επιθυμείτε να μάθετε το πρακτικό κομμάτι του.

Εάν η σχολή σας παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής για εύρεση πρακτικής άσκησης, τότε είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να απευθυνθείτε και να λάβετε σωστή καθοδήγηση και να πραγματοποιήσετε την πρακτική σας. Ωστόσο, αν η σχολή σας δεν παρέχει επιλογές πρακτικής δεν σημαίνει ότι εσείς ως φοιτητές δεν μπορείτε να αναζητήσετε πρακτική άσκηση σε προσωπικό επίπεδο πέραν του πανεπιστημιακού πλαισίου.

Η πρακτική άσκηση καλό θα είναι να διαρκεί τουλάχιστον δυο με τρεις μήνες ώστε να μπορέσετε να αποκτήσετε μια σύντομη εμπειρία πάνω στον κλάδο του ενδιαφέροντος σας. Ξεκινήστε αναζητώντας διάφορους φορείς και ινστιτούτα, δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες και αφού επιλέξετε τις κατάλληλες για εσάς στείλτε E-mail ή απευθυνθείτε προσωπικώς ρωτώντας για πιθανότητα πρακτικής άσκησης ως φοιτητής/τρια. Επίσης, συνίσταται να έχετε ένα βιογραφικό προετοιμασμένο να στείλετε εάν σας ζητηθεί. Διευρύνεται την αναζήτηση σας και σε φορείς-εταιρείες στο εξωτερικό όπου οι ευκαιρίες πρακτικής απασχόλησης είναι περισσότερες. Το οικονομικό κομμάτι κυρίως στο εξωτερικό είναι θέμα. Οι πρακτική άσκηση συνήθως είναι μισθωτή εργασία αλλά σαφώς με πολύ χαμηλότερο μισθό από μια κανονική απασχόληση. Για περισσότερες ευκαιρίες χρηματοδότησης αλλά και εύρεσης πρακτικής άσκησης μπορείτε να αναζητήσετε στις ιστοσελίδες του “Erasmus plus” της Ευρωπαϊκής Ένωσης http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/discover/index_el.htm καθώς και στο Erasmus Student Network http://esn.org

Όσον αφορά το ποια είναι η κατάλληλη περίοδος υλοποίησης της πρακτικής άσκησης αυτό εξαρτάται από το πρόγραμμα της σχολής σας ή από τον προσωπικό σας προγραμματισμό. Μπορείτε να εργάζεστε κατά την διάρκεια των εξαμήνων κάποιες μέρες της εβδομάδας, ή μπορείτε να εργασθείτε την καλοκαιρινή περίοδο, ή να αφιερώσετε το εξάμηνο σας στην πρακτική άσκηση. Για το εξωτερικό εκτός της θερινής περιόδου που κρατάει από Ιούλιο μέχρι Οκτώβρη υπάρχει και η περίοδος διακοπών των φοιτητών από τα μέσα Φλεβάρη μέχρι Απρίλη. Το πότε επιθυμείτε να γίνει η πρακτική έγκειται στη δική σας επιλογή αλλά και στη διαθεσιμότητα της εταιρείας ή του φορέα.

Μέχρι το τέλος του προπτυχιακού σας προγράμματος προσπαθήστε να υλοποιείτε πρακτική άσκηση σε διάφορους τομείς έτσι ώστε μέχρι να αποφοιτήσετε θα έχετε αποκτήσει μια πρώτη εμπειρία και θα εμπλουτίσετε το βιογραφικό σας με εργασιακή εμπειρία, η οποία είναι μεγάλο πλεονέκτημα στην μετέπειτα εξέλιξη σας, είτε αυτή θα είναι ένα μεταπτυχιακό είτε μια ευκαιρία απασχόλησης στη αγορά εργασίας σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η ομάδα του Geography on the rocks

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s