Πώς να χρησιμοποιήσετε μια πυξίδα

Η πυξίδα και ο χάρτης είναι το Α και το Ω ενός γεωγράφου για τα ταξίδια και τις εξερευνήσεις του. Το μείζων θέμα είναι να γνωρίζει πώς να τα χρησιμοποιεί…. Ας εξηγήσουμε λοιπόν πως χειριζόμαστε μια πυξίδα.

Υπάρχουν τέσσερα σημεία του ορίζοντα σε μια πυξίδα – Βόρεια, Νότια, Ανατολικά και Δυτικά. Όταν διαβάζετε μια πυξίδα, και δίνοντας σε άλλους ανθρώπους κατευθύνσεις, θα πρέπει να διαγράψετε τους όρους «δεξιά» και «αριστερά» από το λεξιλόγιό σας. Δεξιά και Αριστερά είναι σχετικές κατευθύνσεις και διαφέρουν ανάλογα με την τοποθεσία και την κατεύθυνση σας, αλλά τα σημεία του ορίζοντα είναι σταθερά.

compass cardinal points

Η κατεύθυνση στα μισά του δρόμου μεταξύ του Βορρά και Ανατολή αποτελεί intercardinal σημείο και ονομάζεται Βορειοανατολικά. Τα υπόλοιπα τρία intercardinal σημεία είναι Νοτιοανατολικά, Νοτιοδυτικά και Βορειοδυτικά, διαβάζοντας με την κατεύθυνση του ρολογιού.

Τέλος, υπάρχουν και δευτερεύοντα intercardinal σημεία στα μισά του δρόμου από το σημείο Βορειοανατολικά,  Νοτιοανατολικά κτλ. Αυτά είναι βόρεια-βορειοανατολικά, Ανατολικά-βορειοανατολικά, Ανατολικά-νοτιοανατολικά, νότια-νοτιοανατολικά, … και ούτω καθεξής. Με αυτές τις οδηγίες, μπορεί να δώσει κάποιος μια αρκετά καλή ιδέα για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθηθεί. Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε επιπλέον σημεία, συνεχίζοντας να σπάσει κάθε τμήμα στη μέση ξανά και ξανά, αλλά εξηγώντας να πάει κάποιος Ανατολικά-Ανατολικά-ανατολικά-βορειοανατολικά-Ανατολικά-βορειοανατολικά δεν θα ήταν διασκεδαστικό….

Δεδομένου ότι υπάρχει ανάγκη για πιο ακριβείς οδηγίες, το καντράν της πυξίδας είναι χωρισμένο σε 360 σήματα που ονομάζονται μοίρες. Για να βρείτε το δρόμο σας ή τον εντοπισμό του προορισμού στην άγρια φύση, χρησιμοποιήστε μοίρες όπως θα δείτε σε λίγο.

orienteering compass

Θα συζητήσουμε για την πυξίδα ορειβασίας, που ονομάζεται επίσης πυξίδας προσανατολισμού. Αυτός είναι ο τύπος που έχει μια βελόνα που δείχνει πάντα βόρεια και θα πρέπει να μετακινήσετε το καντράν για να βρείτε τις κατευθύνσεις.

Δεν έχει σημασία η πυξίδα, το ένα άκρο της βελόνας δείχνει πάντα προς τον Βορρά. Στις πυξίδες ορειβασία μας, είναι σχεδόν πάντα κόκκινο χρώμα το άκρο που δείχνει βορρά, αλλά ελέγξτε την πυξίδα σας πριν αρχίσετε να τη χρησιμοποιείτε.

Εάν είστε βόρεια του ισημερινού, αν σταθείτε αντικρίζοντας τον ήλιο το μεσημέρι, όποιο άκρο της βελόνας δείχνει προς τον ήλιο αυτό είναι η Νότια και το άκρο που δείχνει σε σας είναι η Βόρεια. Εάν βρίσκεστε κάτω από τον Ισημερινό το βόρειο άκρο της βελόνας δείχνει προς τον ήλιο ενώ το νότιο δείχνει προς εσάς.

Για να διαβάσετε την πυξίδα σας

Κρατήστε την πυξίδα σας σταθερά στο χέρι σας, έτσι ώστε η πλάκα βάσης να είναι επίπεδη και το βέλος κατεύθυνσης της διαδρομής να είναι στραμμένο μακριά από εσάς.

Κρατήστε αυτό περίπου στα μισά του δρόμου μεταξύ του προσώπου και τη μέση σας σε μια άνετη θέση του βραχίονα με τον αγκώνα λυγισμένο και τη πυξίδα σας κοντά στο στομάχι σας.

Κοιτάξτε κάτω στο πυξίδα και δείτε προς ποια κατεύθυνση δείχνουν τα σημεία της βελόνας.

Η πυξίδα στην εικόνα κάτω δείχνει προς βορρά (επίσης 0 μοίρες).

reading a compass pointing north

  • Γυρίστε το σώμα σας, διατηρώντας παράλληλα την πυξίδα ακριβώς μπροστά σας.
  • Παρατηρήστε ότι καθώς περιστρέφεται ο πυξίδα, η βελόνα παραμένει δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση.
  • Συνεχίστε την περιστροφή μέχρις ότου ο δείκτης της βελόνας δείχνει Ανατολή, όπως η παρακάτω εικόνα, διατηρώντας την «κατεύθυνση του βέλους της διαδρομής», που είναι ζωγραφισμένο πάνω στη πλάκα, και της Βόρειο σήμα του καντράν ευθεία μπροστά σας.

Αυτή η πυξίδα δείχνει Ανατολικά (90 μοίρες)

reading a compass pointing east

Σημαντικό: Αυτό είναι ένα πολύ κοινό λάθος! Η βελόνα της πυξίδας δείχνει προς Ανατολή γι ‘αυτό και εγώ πρέπει να κοιτάω τώρα Ανατολικά, σωστά; ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ!

Για να βρείτε την κατεύθυνση σας, κρατώντας τη πυξίδα μπροστά σας, πρέπει να στρέψετε το καντράν μέχρι το ζωγραφισμένο σημάδι του Βορρά (Ν) στο καντράν της πυξίδας και το βέλους προσανατολισμού να παρατάσσονται στην ίδια γραμμή με το βόρειο άκρο της βελόνας. Τότε μπορείτε να διαβάσετε στην άκρη του βέλους την κατεύθυνση της διαδρομής.

Τώρα ξέρουμε ότι πραγματικά πηγαίνουμε Δύτικά (270 μοίρες)

reading a compass pointing west

Επιλέξτε ένα σταθερό σημείο στο τοπίο σας

Με την απλή μετακίνηση της πυξίδας με το σώμα σας και τη χρήση των-Ν-Ε W-S σημαδιών, μπορείτε να πάρετε μια καλή ιδέα για το που κατευθύνεστε. Αυτό είναι συχνά το μόνο που χρειάζεστε από την πυξίδα σας. Αλλά, έχετε ίσως παρατηρήσει στην πυξίδα σας, υπάρχουν επίσης οι αριθμοί και οι μικροσκοπικές γραμμές. Αυτά αντιπροσωπεύουν τις 360 μοίρες σε έναν κύκλο που σας περιβάλλει και δεν έχει σημασία πού βρίσκεστε.

degrees on a compass

Μερικές συμβουλές

  • Κρατήστε επίπεδη την πυξίδα μπροστά σας, αν η πυξίδα έχει κλίση, η βελόνα θα αγγίξει τη το καπάκι και δεν θα κινείται σωστά.
  • Διαβάστε το σωστό άκρο της βελόνας.
  • Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική, όπως γνωρίζοντας ότι αν είστε στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία ή και κατευθυνόμενοι οπουδήποτε προς τον ήλιο, δεν μπορεί να έχετε κατεύθυνση βόρεια, βορειοδυτικά, ή βορειοανατολικά. Εάν είστε νότια του ισημερινού και με κατεύθυνση προς τον ήλιο, είναι ακριβώς το αντίθετο και οδεύετε προς βόρεια κατεύθυνση. (Αν είστε στους Τροπικούς μεταξύ του Τροπικού του Καρκίνου κατά 23,5 μοίρες βόρεια του ισημερινού και του Τροπικού του Αιγόκερω κατά 23,5 μοίρες νότια του ισημερινού, τότε δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται αυτή η συμβουλή.
  • Το κόκκινο στο υπόστεγο!
  • Κρατήστε την πυξίδα μακριά από μεταλλικά αντικείμενα – ακόμη και ένα μαχαίρι, φακός, ή μπρελόκ μπορεί να προκαλέσει μια λανθασμένη ανάγνωση εάν είναι πολύ κοντά στην πυξίδα.

Καλες εξερευνήσεις…

 

Η ομάδα του Geography on the rocks

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s