Οι τεχνικές μιας σωστής παρουσίασης

Όλοι μας έχουμε νιώσει το τρακ, τον κρύο ιδρώτα, τα τρεμάμενα χέρια, την ασυναρτησία του λόγου μας όταν πρέπει να παρουσιάσουμε μπροστά σε ένα κοινό. Αυτό ωστόσο μειώνει και εμποδίζει την αποδοτικότητα που θα μπορούσαμε να είχαμε είτε π.χ. είναι μια παρουσίαση ρουτίνας είτε είναι μια επιστημονική εργασία σε ένα συνέδριο. Για τον λόγο αυτόν θα σας παραθέσουμε κάποιες τεχνικές και συμβουλές παρουσίασης, έτσι ώστε να μπορέσετε να μεταφέρετε το μήνυμα σας στο κοινό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο χειρότερος εφιάλτης δεν είναι να πάθετε αμόκ την ώρα της παρουσίασης αλλά να κοιμηθεί ολόκληρο το ακροατήριο σας….

Είναι η στιγμή που μετά από τόσο κόπο δουλειάς και έρευνας θα πρέπει να προσθέσετε τα κομμάτια της ερευνάς σας στις διαφάνειες ενός προγράμματος παρουσίασης. Όπως κάθε εργασία έτσι και η παρουσίαση έχει αρχή, μέση, τέλος.

Τί πρέπει να περιλαμβάνει η παρουσίαση σας:

#1 Επιλέξτε πριν ακόμη δημιουργήσετε την παρουσίαση ποια κομμάτια της εργασίας σας επιθυμείτε να παρουσιάσετε. Η παρουσίαση είναι σαν ένας χάρτης, είναι μια γενικευμένη παρουσίαση της λεπτομέρειας. Μην προσπαθήσετε να προσθέσετε όλο το έργο σας μέσα επειδή θέλετε να δείξετε πόσο πολύ δουλειά κάνατε. Οι διαφάνειες θα πρέπει να περιλαμβάνουν απλές και λακωνικές προτάσεις και λέξεις κλειδιά.

#2 Η παρουσίαση θα πρέπει στη πρώτη διαφάνεια να αναγράφει τον τίτλο της δουλειάς σας και τα στοιχεία των ατόμων που παρουσιάζουν.

#3 Δημιουργήστε μια διαφάνεια όπου θα αναγράφονται τα περιεχόμενα της παρουσίασης.

#4 Κάθε φορά που θα πρέπει να αλλάξετε κεφάλαιο προσπαθήστε στον λόγο σας από πιο πριν να έχετε συνδετικές εκφράσεις οι οποίες θα βοηθήσουν το κοινό σας να μεταβεί ομαλά στην επόμενη θεματική σας ενότητα.

#5 Αφιερώστε την προτελευταία διαφάνεια ως το έναυσμα για το κλείσιμο της παρουσίασης σας όπως π.χ. Συμπεράσματα.

#6 Δημιουργήστε μια διαφάνεια όπου να αναφέρονται όλες οι πηγές σας.

#7 Κλείστε την παρουσίαση σας με μια ευχαριστήρια διαφάνεια.

Όταν έρθει η σειρά σας να παρουσιάσετε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ηρεμήσετε παίρνοντας βαθιές ρυθμικές αναπνοές και να κατευθυνθείτε προς το βήμα χωρίς να μιλήσετε με το κοινό. Σε αυτό το σημείο ξεχάστε ότι έχετε κοινό, μην το κοιτάτε αφιερώστε το χρόνο σας ώστε να τοποθετηθείτε σωστά, να φτιάξετε την παρουσίαση στην οθόνη, να κάνετε έναν γρήγορο έλεγχο αν όλα λειτουργούν και μετά από όλα αυτά στρέψτε την προσοχή σας στο ακροατήριο.

Για να καταλάβει το κοινό σας ότι είστε έτοιμοι ξεκινήστε να κοιτάζετε κάνοντας μια προεπισκόπηση της αίθουσας με τα μάτια σας, σαν να γράφατε το νούμερο 5. Τι εννοούμε; ξεκινήστε να κοιτάτε στο βάθος δεξιά περνώντας με τα μάτια σας στο βάθος αριστερά και κατεβάζετε την προσοχή σας στο κοινό μέχρι μπροστά με την φορά που κάνει το νούμερο 5 ‘’κοιλιά’’. Με αυτόν τον τρόπο παραμένοντας σιωπηλοί θα έχετε κοιτάξει όλο το κοινό σας και θα έχετε δώσει το μήνυμα ότι είστε έτοιμοι.

Πάρτε μια βαθιά ανάσα, καθίστε στο κέντρο της παρουσίασης γιατί εσείς είστε το επίκεντρο και όχι οι διαφάνειες και ξεκινήστε καλωσορίζοντας το κοινό σας, συστήνοντας τον εαυτό σας και την ομάδα σας, αναφέροντας το τίτλο της παρουσίασης, την χρονική διάρκεια της παρουσίασης και ενημερώστε το κοινό σας ότι οι ερωτήσεις και τα σχόλια θα γίνουν στο τέλος της παρουσίασης.

Υπάρχουν 5 βασικά στοιχεία τα οποία χρειάζονται εξάσκηση έτσι ώστε να μεταδώσετε τον λόγο σας με πειστικό τρόπο. Αυτά είναι:

  • Η στάση του σώματός σας. Μην καμπουριάζετε ή τεντώνεστε πολύ. Παραμείνετε στην ευθεία και χαλαρώστε τους ώμους σας.
  • Η ορατότητα σας. Μην προχωράτε προς τα πίσω δείχνει ότι αποσύρεστε ή κλείνεστε στον εαυτό σας. Κινηθείτε σε οριζόντια κατεύθυνση πάντα στραμμένοι προς το κοινό και να είστε σε μια λογική κοντινή απόσταση από το κοινό. Το επίκεντρο της παρουσίασης και η εστίαση όλη πρέπει να γίνει σε εσάς, για τον λόγο αυτό να βρίσκεστε μπροστά από την παρουσίαση σας και να εξηγείτε αυτά που θέλετε καθώς αλλάζουν οι διαφάνειες. Αν πρέπει να εξηγήσετε ένα γράφημα τότε μόνο παραμερίστε.
  • Η ταχύτητά σας. Προσπαθήστε να έχετε μια σταθερή ταχύτητα στον λόγο σας. Οι αυξομειώσεις στον τόνο της φωνής σας αναδεικνύουν και δίνουν έμφαση στις προτάσεις σας. Ωστόσο, εξασκηθείτε έτσι  ώστε να μην μιλάτε ούτε με πολύ αργό ρυθμό ούτε όμως με πολύ γρήγορο ώστε να μην γίνετε κατανοητοί.
  • Ο χώρος σας. Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας της παρουσίασης είναι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείτε τον χώρο σας. Με άλλα λόγια την γλώσσα του σώματός σας. Μην έχετε τα χέρια στην τσέπη ή πίσω από την πλάτη σας όταν μιλάτε. Κρατήστε τα όταν δεν τα χρησιμοποιείτε σε μια χαλαρή θέση για σας μπροστά σας. Όταν είναι να δώσετε έμφαση με την τονικότητα της φωνής σας, μπορείτε να την εμπλουτίσετε κινώντας τα χέρια σας. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να δείξετε κάτι άλλα μην γίνεστε πομπώδης παραμείνετε σοβαροί και ήρεμοι.
  • Η πειθώ. Μια παρουσίαση με το στυλ ενός μονόλογου όσο ενδιαφέρουσα και αν είναι, καταντά κουραστική για το ακροατήριο. Χρησιμοποιήστε αντιθέσεις στο λόγο σας για να εκφράσετε κάτι, όπως π.χ. αντιφάσεις, συγκρίσεις, αντιθέσεις, αντιστροφές προτάσεων κ.τ.λ. Επίσης, κρατήστε ενεργό το κοινό σας χρησιμοποιώντας λογοπαίγνια, γρίφους, ρητορικές ερωτήσεις και οτιδήποτε θα μπορούσε να κάνει το κοινό σας να σκεφτεί.

Τέλος, εφόσον η παρουσίαση σας έφτασε αισίως στο τέλος της, ευχαριστήστε θερμά το κοινό σας για την προσοχή του, προτρέψτε το για ερωτήσεις ώστε να ξεκινήσετε έναν αμοιβαίο και ενδιαφέρον διάλογο με ανταλλαγή κριτικών, σχόλιων και απόψεων.

Καλές παρουσιάσεις.

Η ομάδα του Geography on the rocks

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s