Ένα θερμό καλωσόρισμα

Αγαπητοί Γεωγράφοι και όχι μόνο.

Kαλώς ήρθατε στην επίσημη αρχή ενός blog όπου το δημιουργήσαμε με όλο το μεράκι μας για σας και την  επιστήμη της Γεωγραφίας. Χρειάστηκε ένα τηλεφώνημα, μια κοινή ιδέα, αμοιβαία υποστήριξη και την ελπίδα να συνεισφέρουμε σε κάτι που αγαπάμε και μέσα από αυτό να βοηθήσουμε όχι μόνο τους συναδέλφους και την ακαδημαϊκή κοινότητά μας αλλά την κοινωνία στην οποία ο καθένας από μας ζει. Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας δημιουργίας της σελίδας υπήρχαν φορές που αναρωτηθήκαμε αν αυτό που επιχειρούμε να κάνουμε θα πετύχει, αν θα καταφέρουμε τελικά να δημιουργήσουμε μια ενεργή κοινότητα και πολλά ‘’αν’’’ τα οποία ήταν δικαιολογίες ώστε να μην επιχειρήσουμε ποτέ κάτι τέτοιο.

Κάθε νέος φοιτητής που εισέρχεται σε έναν ακαδημαϊκό χώρο έχει κάποιες φιλοδοξίες, κάποια όνειρα, κάποιες απαιτήσεις και ελπίζει ότι μετά το πέρας αυτών των πολύ σημαντικών, δημιουργικών, εποικοδομητικών και σαφώς αξέχαστων χρόνων θα εισέλθει σε μια κοινωνία όπου θα του δώσει την ευκαιρία να προσφέρει τις γνώσεις και τις καινοτόμες ιδέες του τόσο για την εξέλιξη της επιστήμης του όσο και για την πρόοδο της κοινωνίας. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για τα δικά μας ελληνικά δεδομένα πόσο μάλλον για τους Γεωγράφους. Αυτό όμως στο χέρι μας είναι να το αλλάξουμε, διότι το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στις τωρινές συγκυρίες της κρίσης που διάγουμε αλλά και στην δική μας αδράνεια ως επιστήμονες και ως άτομα γενικότερα. Τα προβλήματα που παρατηρούμε στην καθημερινότητα μας έχουν την λύση τους και σαφώς ένας Γεωγράφος είναι αρκετά καλά εξοπλισμένος, εφόσον έχει κατανοήσει την συνδυαστική φύση της Γεωγραφίας, ώστε να τα επιλύσει.

Από το να μαζευτεί μια ομάδα συμφοιτητών και να ανοίξει έναν διάλογο για ένα ενδιαφέρον επιστημονικό θέμα ή ζήτημα μέχρι το να ασχοληθούμε ενεργά στα διάφορα επιστημονικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στην κοινότητά μας ή το να δημιουργήσουμε κάτι έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε αλλά και να καταστήσουμε ενεργή την κοινότητα που βρίσκεται έξω από τον ακαδημαϊκό κύκλο, όλα αυτά είναι μικρές πρακτικές όπου όχι μόνο κρατούνε ενεργούς τους εαυτούς μας αλλά δίνουν το έναυσμα στην κοινωνία μέσα από την αμοιβαία συνεργασία να υπάρξει αμοιβαία υποστήριξη. Ο τελικός αποδέκτης της δουλειάς μας είναι η κοινωνία στην οποία οι ίδιοι μας επιλέγουμε να ζούμε.

Δημιουργήσαμε αυτή την σελίδα με σκοπό να μας κρατήσουμε ενεργούς και να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο Γεωγράφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου θα είναι σε θέση να βοηθήσουν αλλά και να αναδείξουν την επιστήμη της Γεωγραφίας με τον δικό τους τρόπο στην επιστημονική αλλά και μη-επιστημονική κοινότητα. Αυτό που μας κινεί να προσπαθήσουμε από δω και στο εξής να καταφέρουμε ως Γεωγράφοι να δημιουργήσουμε μια αμοιβαία συνεργασία για την δική μας προσωπική πρόοδο αλλά και της κοινωνίας μας είναι τα λόγια της ανθρωπολόγου Margaret Mead όπου είπε «Μην αμφιβάλλεις ποτέ ότι ένα μικρό σύνολο σκεπτικών, αφοσιωμένων ανθρώπων μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Πράγματι, αυτό είναι το μόνο πράγμα που το έχει ποτέ καταφέρει.»

Μπορούμε να μετατρέψουμε αυτά τα λόγια σε δράση;

 

Οι δημιουργοί

Καντελέρ Δέσποινα & Πιπέρης Σωτήρης

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s